Tuesday, March 5, 2024

Apa yang anda perlu tahu tentang Hyundai Palisade

SEJAK Yang di-Pertuan Agong menaiki serta mamandu sendiri Hyundai Palisade berwarna putih, ianya telah menjadi tumpuan ramai.Kenderan SUV 7 tempat duduk ini bukan biasa-biasa penyanyi kumpulan terkenal dari Korea BTS juga menjadi Duta SUV Palisade ini.

Hyundai Palisade SUV bersaiz besar dan mewah ini dilengkapi dengan bermacam-macam peralatan canggih terutama ciri-ciri keselamatan selain rekabentuk mewah kenderaan ini.

Antaranya adalah :- Kamera pandangan hadapan dan radar hadapan Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) disediakan untuk memberi amaran kepada pemandu tentang perlanggaran yang akan berlaku dengan kenderaan lain, atau malah jenis objek tertentu; dan jika perlu gunakan brek kecemasan untuk mengelakkan perlanggaran.

Penderia radar di bampar belakang (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) yang memantau lalu lintas yang menghampiri dari kiri dan kanan kenderaan semasa gerakan undur, dan jika perlu gunakan amaran (RCCW) dan brek kecemasan untuk mengelakkan perlanggaran (RCCA)

Penderia radar di bampar belakang (Blind-Spot Collision Warning (BCW) digunakan untuk memberi amaran kepada pemandu supaya menghampiri kenderaan di kawasan titik buta (blindspot)

Jika penumpang tempat duduk belakang sedang tidur, SMS (Sleep Mode System (SMS) membenarkan pemandu membisukan pembesar suara tempat duduk belakang dan mendengar muzik melalui pembesar suara baris pertama tanpa mengganggu sesiapa.

Dengan Enjin Diesel R2.2 CRDi, kuasa maksimum 200ps (EU4/EU5/EU6) / 193ps (EU2/EU3) pada 3,800rpm dan tork maksimum 440Nm pada 1,750~2,750rpm. Dilengkapi dengan 6 airbag, Smart power tailgate dan 3 zon, kawalan bebas penyaman udara automatik sepenuhnya.