Thursday, July 25, 2024

Canon keluarkan kamera pawagam digital EOS C400 dan kanta CINE-SERVO

Canon telah mengumumkan dua produk baharu iaitu kamera pawagam digital EOS C400, produk baharu dalam siri CINEMA EOS SYSTEM peralatan pengeluaran video, dan CN7×17 KAS T/R1 dan CN7×17 KAS T/P1, yang merupakan tambahan kepada barisan siri Lensa Pawagam EF/RF yang dinamakan “Kanta CINE-SERVO”1.

EOS C400 akan dilancarkan pada awal September 2024 dan menggabungkan mobiliti tinggi dengan set antara muka yang dipertingkatkan, membolehkan ekspresi visual berkualiti tinggi semasa siaran dan penghasilan video secara langsung. Kamera ini menampilkan pelekap RF, sambil mewarisi fungsi asas EOS C500 Mark II (dikeluarkan pada Disember 2019) dan EOS C300 Mark III (Jun 2020) dalam bentuk yang diperhalusi lagi.

Ia dilengkapi dengan sensor bingkai penuh 6K yang mampu menghasilkan rakaman berkualiti tinggi dengan kedalaman medan yang cetek dan bokeh yang cantik. Reka bentuknya yang padat dan ringan, ditambah dengan set antara muka yang luas, menjadikannya sesuai untuk ekspresi visual sinematik dalam tetapan pengeluaran filem dan video langsung.

Ini menandakan kali pertama pelekap RF digunakan dalam produk SISTEM EOS CINEMA mewah, yang membolehkan fungsi komunikasi yang dipertingkatkan seperti pembetulan penyimpangan kromatik sisi, pembetulan keamatan cahaya, paparan panduan fokus dwi piksel dan pembetulan herotan.

Keupayaan komunikasi berkelajuan tinggi pelekap RF membolehkan output metadata yang diperlukan untuk pengeluaran maya.

Selain itu, kamera menyokong penggunaan kanta PL dengan kanta PL-RF dan EF Mount Adapter yang baru dikeluarkan melalui penyesuai pelekap yang dijual berasingan2.

Buat pertama kalinya dalam SISTEM EOS CINEMA, kamera dipasang dengan penderia CMOS bertindan bingkai penuh bercahaya belakang 6K. Ia juga termasuk DIGIC DV 7 sebagai enjin pemprosesan imejnya yang membolehkan rakaman pada kadar bingkai tinggi video RAW 6K/60P dan 4K/120P3.

EOS C400 juga mengeluarkan semula ton semula jadi daripada kecerahan rendah kepada tinggi, mengurangkan hingar di kawasan gelap dan meningkatkan kualiti imej 4K melalui pensampelan berlebihan 6K. Ia juga dilengkapi dengan Dual Pixel CMOS AF II dan oleh itu mampu AF yang pantas, sangat tepat dan berjulat luas dengan kebolehjejak yang sangat baik.

Perumahan kamera yang kecil dan ringan termasuk pelbagai antara muka seperti terminal GENLOCK/SYNC/RETURN dan ETHERNET. Fungsi yang diperlukan untuk penghasilan video langsung, seperti fungsi pengiraan dan fungsi pemulangan, disepadukan tanpa memerlukan unit pengembangan.

Format video proprietari baharu XF-HEVC S/XF-AVC S menyokong metadata dan meningkatkan kecekapan aliran kerja dengan membenarkan pengurusan fail yang lebih mudah di lokasi penggambaran.

Sementara itu, lensa CN7×17 KAS T/R1 dan CN7×17 KAS T/P1 CINE-SERVO Canon akan tersedia pada awal Oktober 2024. CN7×17 KAS T/R1 mempunyai lekap RF, yang pertama dalam Lensa CINE-SERVO siri, manakala CN7×17 KAS T/P1 mempunyai pelekap PL yang digunakan secara meluas dalam industri visual.

Kedua-dua lensa pawagam mewarisi ciri daripada model konvensional CN7x17 KAS S (dikeluarkan pada Ogos 2014) seperti optik tinggi untuk sokongan 4K/8K, sambil menawarkan ciri baharu termasuk fungsi komunikasi yang dipertingkatkan serta kebolehkendalian dan kefungsian yang lebih baik melalui kemasukan unit pemacu digital baharu Kanta e-Xs V. CINE-SERVO memenuhi pelbagai keperluan untuk mengembangkan kaedah penangkapan daripada siaran sukan secara langsung kepada penangkapan jauh dan pengeluaran maya untuk filem dan produksi video lain, serta permintaan untuk aliran kerja yang cekap.

Selaras dengan protokol komunikasi pelekap RF, kanta boleh digabungkan4 dengan kamera EOS C400, EOS C70 (dikeluarkan pada November 2020) atau EOS R5 C (Mac 2022) untuk membuat pembetulan penyimpangan kromatik sisi dan pembetulan keamatan cahaya serta melaraskan dwi piksel panduan fokus melalui operasi kamera sama seperti model sebelumnya, selain menyokong pembetulan herotan sebagai ciri yang baru ditambah.

Kanta ini juga menyokong output metadata untuk pengeluaran maya, membolehkan penggubahan CG yang sangat tepat dalam masa nyata dan pasca pengeluaran.

Buat pertama kali dalam siri CINE-SERVO, kanta akan dilengkapi dengan unit pemacu digital e-Xs V baharu. Fokus dan iris lebih pantas daripada model sebelumnya, membolehkan pengendali kamera merakam seperti yang dimaksudkan walaupun ketika menangkap subjek yang bergerak pantas seperti semasa siaran sukan.

Reka bentuk optik mengehadkan perubahan dalam sudut pandangan yang berlaku semasa pemfokusan, manakala kanta mempunyai fungsi pembetulan pernafasan fokus yang dipautkan dengan fungsi zum untuk membuat pembetulan tepat secara automatik.

Selain itu, terminal USB Type-C yang sangat serba boleh membolehkan anda mengeksport dan mengimport data tetapan lensa dan mengemas kini perisian tegar sendiri.

Kanta baharu ini menawarkan operasi gaya siaran melalui kawalan servo dan penangkapan gaya pawagam yang tertumpu pada operasi manual. Mereka juga menampilkan komunikasi bersiri 12-pin, standard untuk sistem kamera penyiaran, dan Teknologi sokongan /i daripada Cooke Optics dan Data5 yang dipanjangkan daripada ZEISS. Output luaran maklumat berkaitan lensa dalam masa nyata ini meningkatkan kecekapan penangkapan dan penyuntingan.