Wednesday, June 26, 2024

Diesel Naik Harga, KPDN Jalankan Siasatan Segera Mengikut AKHAP 2011

KUALA LUMPUR: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) mengambil serius terhadap beberapa kenyataan bahawa pihak industri akan menaikkan harga perkhidmatan susulan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel bermula 10 Jun.

Menterinya, Datuk Armizan Mohd Ali berkata kementerian akan membuat siasatan segera melibatkan kenyataan-kenyataan yang tular di media sosial mengikut Peraturan-peraturan Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011.

Katanya, siasatan pertama akan melibatkan sektor yang tidak termasuk dalam 33 jenis pengangkutan awam dan barangan di bawah Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi (SKDS) seperti perkhidmatan tunda kenderaan dan penghantaran barangan binaan.

“KPDN akan mengeluarkan notis kepada pihak-pihak terbabit di bawah Seksyen 21, AKHAP 2011 untuk memastikan tidak berlaku pelarasan harga,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Selain itu, Armizan berkata siasatan akan turut melibatkan industri seperti pembinaan memandangkan sejak dari dahulu sektor itu tidak layak menggunakan diesel subsidi.

“KPDN akan melaksanakan siasatan berhubung alasan mereka perlu menaikkan harga perkhidmatan termasuk siasatan kemungkinan mereka mendapatkan sumber diesel bersubsidi secara tidak sah sebelum ini,” tegasnya lagi.

Dalam masa sama, Armizan memaklumkan sedang melaksanakan OPS KESAN 2.0 bermula 8 Jun lalu.

Harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter bermula semalam (10 Jun) iaitu harga pasaran tanpa subsidi berdasarkan purata bulan Mei 2024 mengikut formula Mekanisme Harga Automatik.

Kredit: Hasimi Muhamad | Astro Awani