Thursday, July 25, 2024

Hukuman Mati Rambo Bentong Kekal

PUTRAJAYA – Mahkamah Persekutuan hari ini mengekalkan hukuman mati terhadap seorang perogol bersiri dikenali sebagai ‘Rambo Bentong’, yang disabitkan membunuh seorang remaja dan seorang kakitangan Jabatan Perhutanan Bentong.

Suspek, 53, memohon semakan hukuman matinya di bawah Akta Semakan Hukuman Mati dan Penjara Seumur Hidup (Bidang Kuasa Sementara Mahkamah Persekutuan) 2023, tetapi panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan menolak permohonannya.

Panel tersebut diketuai oleh Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat, Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim dan Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Nordin Hassan.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Yusaini Amer Abdul Karim membantah permohonan semakan suspek dan menggesa mahkamah mengekalkan hukuman mati kerana pembunuhan yang dilakukan oleh suspek adalah kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Beliau menjelaskan bahawa dalam kes pertama, suspek disabitkan kesalahan kerana memasuki rumah kakitangan Jabatan Perhutanan Bentong yang berusia 31 tahun pada 2012 dan memukul kepala mangsa dengan senjata api ketika dia sedang tidur bersama isterinya.

Yusaini memberitahu mahkamah bahawa suspek juga telah merogol isteri mangsa yang sedang mengandung, sebanyak dua kali.

Yusaini Amer berkata pada 2014, suspek juga disabitkan kesalahan dan dijatuhi hukuman mati kerana membunuh seorang gadis berusia 17 tahun di sebuah rumah di Kampung Ketari Bentong, Pahang.

Beliau berkata suspek juga didakwa merogol gadis tersebut, tetapi Mahkamah Tinggi membebaskannya kerana mahkamah tidak dapat memastikan sama ada rogol itu dilakukan ketika remaja tersebut masih hidup atau selepas kematiannya.

Rayuan suspek di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan bagi kedua-dua kes pembunuhan telah ditolak.

Peguamnya, Muhammad Fairuz Ahmad Yusof, meminta mahkamah menukar hukuman mati anak guamnya dan digantikan kepada penjara seumur hidup atas alasan suspek telah memohon maaf kepada keluarga mangsa dan kini menderita sakit tekanan darah tinggi serta menggunakan kerusi roda.

Suspek mendapat gelaran “Rambo Bentong” kerana hidup bersendirian di dalam hutan dan menggunakan pisau ‘rambo’ untuk mengancam dan menyerang mangsanya.