Wednesday, June 26, 2024

Pam diesel lengang selepas pelaksanaan harga diesel tanpa subsidi

SELAIN kenaikan harga, pelaksanaan harga diesel tanpa subsidi membawa satu lagi kesan iaitu kelengangan pam diesel di beberapa buah stesen minyak di Rantau Panjang, Kelantan.

Menurut laporan Harian Metro, tinjauan di sekitar daerah itu mendapati suasana di stesen minyak berkenaan jauh berbeza berbanding sebelum ini yang mana kenderaan pacuan empat roda terpaksa beratur untuk mengisi diesel.

Orang ramai hanya berkunjung ke stesen berkenaan untuk mendapatkan petrol dan hanya sebuah kenderaan masuk untuk pengisian diesel dalam tempoh satu jam.

Perkara itu turut diakui pekerja stesen minyak yang memaklumkan pengunjung berkurangan begitu ketara hari ini (10 Jun 2024) berbanding sebelumnya disebabkan pelaksanaan harga diesel tanpa subsidi.

Yahya, pemandu kereta sewa berusia 58 tahun berkata, situasi hari ini jauh berbeza kerana sebelum ini seawal pagi kenderaan pacuan empat roda sudah beratur untuk mengisi diesel.

“Hari ini keadaan lengang mungkin disebabkan orang ramai masih terkejut dengan harga baru.

“Pada masa sama, orang ramai juga mungkin sudah mengisi diesel semalam selepas pengumuman dibuat oleh kerajaan.

“Bagi saya yang tinggal di kawasan sempadan, penyelarasan diesel ini ada baiknya juga kerana di sini penggunaan diesel banyak untuk penyeludupan, namun ianya juga masih tidak berjaya mengekang kerana selepas ini mereka akan beralih kepada petrol,” katanya.

Baca ini > Penyasaran subsidi langkah selamatkan negara, kerajaan tiada pilihan – PM Anwar