Thursday, July 25, 2024

Pelaburan RM170 Bilion China: Faktor perubahan besar untuk Ekonomi Malaysia

KOMITMEN China untuk melabur RM170 bilion di Malaysia bersedia untuk memberikan rangsangan besar kepada ekonomi kita pada masa depan. Pelaburan ini mengikuti 19 memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani antara perniagaan di China dan Malaysia, termasuk dalam infrastruktur, tenaga boleh diperbaharui, telekomunikasi dan pelancongan. MoU dengan syarikat China ini mewakili komitmen pelaburan tunggal terbesar antara Malaysia dan China setakat ini.

Menurut data Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), China telah menjadi salah satu pelabur asing terbesar di Malaysia selama beberapa tahun, dengan pelaburan besar dalam pelbagai sektor seperti pembuatan, hartanah, pembinaan dan tenaga. Pada 2018, China merupakan pelabur asing teratas di Malaysia, dengan jumlah pelaburan sebanyak AS$2.2 bilion.

Pelaburan dari China berpotensi untuk mewujudkan pekerjaan baharu, meningkatkan pelaburan langsung asing, dan menaik taraf infrastruktur negara. Wang itu akan dilaburkan dalam tempoh lima tahun akan datang, dan akan memberi tumpuan terutamanya kepada sektor infrastruktur, ekonomi digital dan pelancongan Malaysia dengan RM30 bilion diperuntukkan untuk Syarikat Pembinaan Komunikasi China untuk menaik taraf rangkaian rel Malaysia. Faedah pelaburan ini ialah ia menyediakan Malaysia dengan pembiayaan yang diperlukan untuk menambah baik infrastruktur pengangkutannya, termasuk kereta api dan pelabuhan, yang akan memudahkan pergerakan barangan, orang dan perkhidmatan.

Sekiranya perjanjian RM 170 bilion itu menjadi kenyataan, kesan positif terhadap Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) kita adalah besar, dengan kira-kira 11.2% daripada KDNK 2022. Pada masa yang sama, korelasi yang tinggi antara Pelaburan Langsung Asing (FDI) dan kadar pertumbuhan KDNK pada 0.95 menunjukkan bahawa potensi FDI boleh memacu pertumbuhan KDNK kita bergerak ke hadapan. Walaupun pertumbuhan KDNK Malaysia untuk 2023 diramalkan menurun kepada 4.0% berdasarkan konsensus, ini masih mengatasi kemungkinan kemelesetan di AS dan Eropah, kerana pasaran menjangkakan bahawa arah kenaikan kadar faedah AS akan ditetapkan semula pada akhir tahun 2023 atau awal tahun 2024.

Di samping pengukuhan hubungan dua hala, pelaburan China di Malaysia sejajar dengan usaha berterusan negara kita untuk mempelbagaikan ekonomi kita dan mengurangkan pergantungan kepada sektor tradisional seperti pembuatan dan pertanian. Dengan melabur dalam tenaga dan teknologi boleh diperbaharui, Malaysia bergerak lebih dekat ke arah ekonomi berasaskan pengetahuan, yang bergantung pada pembangunan modal insan, inovasi dan industri berteknologi tinggi.

Walaupun terdapat beberapa butiran MOU yang didedahkan oleh kerajaan, Perdana Menteri kita telah membayangkan di parlimen bahawa beberapa pengeluar dan pemain eksport berpotensi mendapat manfaat daripada FDI yang akan datang, iaitu dari sektor automobil dan petrokimia. Syarikat petrokimia terbesar di dunia Rongsheng Petrochemical Co Ltd dan pembuat kereta terkenal Geely Auto adalah perintis untuk mengambil bahagian, dengan nilai projek pelaburan masing-masing kira-kira RM 80 bilion dan RM 32 bilion. Pelaburan itu juga membawa peluang besar kepada perniagaan Malaysia untuk mengembangkan eksport mereka dan mencapai pasaran baharu di China dan Asia Tenggara. Perjanjian itu boleh mengukuhkan hubungan perdagangan Malaysia dengan China dan memberikan rangsangan kepada perusahaan kecil dan sederhana di negara itu.

Selain itu, pelaburan China dijangka menarik lebih banyak pelaburan langsung asing (FDI) ke Malaysia. Projek infrastruktur baharu, termasuk pembesaran pelabuhan, lapangan terbang dan lebuh raya, dijangka menarik perniagaan dari seluruh Asia dan seterusnya. Dengan menyediakan infrastruktur yang diperlukan untuk menyokong perniagaan ini, Malaysia boleh menjadi hab untuk pelaburan antarabangsa di rantau ini.

Walaupun pelaburan China memberi banyak peluang kepada Malaysia, terdapat juga beberapa cabaran dan risiko yang perlu dipertimbangkan oleh negara. Satu potensi risiko ialah Malaysia mungkin menjadi terlalu bergantung kepada China, yang boleh membawa kepada akibat politik dan ekonomi. Selain itu, beberapa pengkritik telah membangkitkan kebimbangan mengenai penglibatan syarikat China dalam infrastruktur negara itu, memetik kemungkinan berlakunya rasuah, kebimbangan alam sekitar dan proses tender yang tidak betul.

Malaysia juga mesti memastikan bahawa pelaburan itu tidak membawa kepada kenaikan inflasi, yang boleh merosakkan pertumbuhan ekonomi negara, atau pelaburan tersebut dilaksanakan dengan baik kerana potensi cabaran. Di sebalik cabaran ini, Malaysia boleh mendapat manfaat daripada pelaburan ini jika ia melaksanakan langkah-langkah yang mencukupi untuk menangani sebarang risiko yang berkaitan.

Untuk memanfaatkan sepenuhnya pelaburan China, penggubal dasar Malaysia harus menumpukan perhatian secara proaktif untuk meningkatkan iklim pelaburan negara, menggalakkan inovasi dan meningkatkan modal insan. Ini termasuk membangunkan rangka kerja kawal selia yang menggalakkan ketelusan dan akauntabiliti, menambah baik infrastruktur dan menarik bakat berkualiti tinggi. Dengan berbuat demikian, Malaysia boleh mewujudkan ekonomi yang mampan dan pelbagai yang dilengkapi untuk menghadapi cabaran ekonomi global yang berubah dengan pantas.

Selain itu, perniagaan Malaysia harus melakukan lebih banyak untuk memanfaatkan peluang yang disediakan oleh pelaburan China. Dengan memberi tumpuan kepada mengeksport produk bernilai tinggi yang memenuhi keperluan kelas pertengahan China yang semakin berkembang, syarikat Malaysia boleh membangunkan perkongsian baharu dan meningkatkan kehadiran mereka dalam pasaran China.

Pelaburan China di Malaysia boleh menjadi pengubah permainan bagi ekonomi negara. Pelaburan RM170 bilion yang dicagarkan di Malaysia dalam tempoh lima tahun akan datang berpotensi membantu Malaysia menjadi pemain serantau dalam inovasi, infrastruktur dan pelancongan. Pelaburan China juga akan memberi peluang kepada Malaysia untuk mengurangkan pergantungan kepada sektor tradisional sambil menggalakkan pembangunan bidang baharu ekonomi. – REFLEKS!

 

Oleh: Dr Uma Murthy

Dr Uma Murthy ialah Pensyarah di Pusat Pengajian Perakaunan dan Kewangan di Taylor’s Business School, Fakulti Perniagaan dan Undang-undang, Taylor’s University. Taylor’s Business School ialah institusi perniagaan swasta terkemuka di Asia Tenggara untuk Pengajian Perniagaan dan Pengurusan berdasarkan QS World University Rankings by Subject 2023.