Sunday, May 26, 2024

PROTON buka Pusat R&D di China, bangunkan untuk model ICE dan EV

PENGELUAR kereta nasional PROTON membuka pusat penyelidikan dan pembangunan (R&D) di China, sekali gus mengukuhkan usaha kerjasama dengan rakan kongsi Zhejiang Geely Holding Ltd (Geely) dalam langkah untuk melengkapkan kemudahan sedia ada di Malaysia.

Bertempat di Institut Penyelidikan Automobil Geely (GRI) di Teluk Hangzhou, pembukaan pusat R&D PROTON (China) juga bertepatan dengan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara China dan Malaysia.

Ia dijangkakan sebagai tingkap untuk pembangunan bersama antara PROTON dan Geely di mana konsep baharu merentasi semua bidang diwujudkan, daripada penyepaduan atasan dan platform untuk ICE dan model EV masa hadapan kepada pemanduan pintar, dan pengurusan projek.

Ini termasuk menaik taraf model buatan sendiri PROTON di mana pusat itu akan memanfaatkan sumber bersamanya, dengan bantuan Geely dalam kerja yang diketuai oleh jurutera R&D PROTON di Malaysia. PROTON juga akan dapat meningkatkan daya saingnya dengan jejak global Geely.

Pengerusi PROTON, Tan Sri Syed Faisal Albar

Ia juga akan berfungsi sebagai platform penghubung yang kritikal untuk PROTON membabitkan diri dengan vendor yang berkebolehan untuk pembangunan secara berterusan di Automotif High Tech Valley (AHTV) di Tanjong Malim, Perak, di samping memberi tumpuan kepada bidang kitaran hayat perniagaan penuh seperti kualiti, pemerolehan dan pembuatan.

Pusat R&D PROTON (China) mempunyai tiga jabatan untuk memastikan operasi yang lancar membabitkan:

  • Institut Penyelidikan Pusat – Bertanggungjawab untuk menyelaraskan sistem R&D bagi kenderaan dan mengukuhkan keupayaan teknologi PROTON.
  • Pusat Pembangunan Perisikan Data – Merangkumi pembangunan penyelidikan dan penyampian data besar dan kecerdasan buatan sebelum merangka pelan penggunaan produk
  • Pusat Pendigitalan R&D – Meneroka dan mengurus keperluan pendigitalan sistem R&D dan merumuskan strategi untuk transformasi digital.

Di samping itu, pusat itu juga menubuhkan sebuah institut penyelidikan kerjasama luar yang akan ditugas dengan penyampaian fungsi keseluruhan kenderaan dan pembangunan integrasi ekosistem untuk projek luar.

Dengan pembukaan pusat R&D PROTON (China), kebolehan itu diperkukuhkan dengan meningkatkan sinergi kecekapan dalaman PROTON dengan sumber dan pengetahuan Geely.

Ia akan membantu meningkatkan kerjasama rentas sempadan, memudahkan pemindahan pengetahuan antara PROTON dan Geely, serta memacu inovasi untuk produk yang sesuai bagi memenuhi keperluan pelanggan PROTON.

Dengan aspirasi yang mencerminkan kisah kejayaan Teknologi Kenderaan Euro China (CEVT) di Gothenburgh, Sweden, perkembangan terbaharu itu mampu mendorong pusat R&D PROTON di Malaysia menjadi pusat R&D global kumpulan Geely yang keenam dalam rangkaian terbabit.

Untuk memaksimumkan kekukuhan masing-masing dan menyesuaikan diri dengan keperluan pembangunan strategik kumpulan, pusat baharu itu akan mengabungkan kepakaran dan pengalaman jurutera dari Malaysia dan China.

Ttenaga kerja kira-kira 50 pekerja akan menjadi rangka kerja untuk latihan dan output bakat antarabangsa PROTON dan Geely.

Kredit: Motoqar

Baca ini > Proton selesai serah 854 unit S70 kepada pelanggan sehingga Januari